08-09-2022 | 07:43

Sterk deelnemersveld Hellendoorn schept hoge verwachtingen

Tijdens een geanimeerde presentatie in Restaurant De Poppe in Markelo presenteerde voorzitter Theo Engels van de Stichting Hellendoorn Rally in aanwezigheid van onder meer Erik Wevers en Erwin Doctor (op de foto van links naar rechts) onder meer de deelnemerslijst. De verwachting is dat als vrijdag 16 september vanaf 19:00 niet minder dan 126 equipes vanuit het centrum van Hellendoorn van start gaan, de strijd meteen op verschillende fronten zal losbarsten tijdens de 40e Eurol Hellendoorn Rally. Met een voor Nederlandse begrippen ongekend sterk deelnemersveld zijn de verwachtingen hoog gespannen. Dat het Belgische team van DG Sport Compétition alle ogen op zich gericht weet, staat wel vast. Met vaandeldragers als voormalig Formule 1 coureur Jos Verstappen, de Franse wereldtopper Stéphane Lefebvre, Richard Pex en Roger Hodenius brengt dit topteam vier Citroën C3 Rally2 bolides aan de start.

De 30-jarige Franse topcoureur van Citroën wordt gezien als torenhoge favoriet voor de eindzege, maar Lefebvre kent de wegen rond Hellendoorn niet. Zal Hans Weijs (Ford) tot het uiterste gaan voor de eindoverwinning of laat hij zijn titelaspiraties prevaleren? En waar staat de in een Nederlandse rally debuterende Jos Verstappen? Regerend Nederlands kampioen Bob de Jong (Hyundai) weet wel waar zijn prioriteiten liggen: prolongatie van de titel! Ook al betekent dat wellicht dat een eerste zege in Hellendoorn nog een jaartje moet wachten. Jim van den Heuvel (VW) en Gert Jan Kobus (Skoda) zijn met Weijs en De Jong verwikkeld in de spannende eindfase van de strijd om de Open Nederlandse titel, waar Kevin van Deijne (Hyundai) door pech geen rol meer in speelt. Maar juist daardoor heeft hij vrij spel om zich in de strijd om de eindzege te mengen. En maakt viervoudig winnaar en local hero Erik Wevers (VW) kans op een podiumplek?

Naast deze op voorhand grootste kanshebbers op de overwinning, staat er nog een aantal opvallende namen aan de start. Zoals Jan de Winkel, voor het eerst in een Skoda Fabia R5 van Wevers Sport, en Michiel Becx, die met de in Nederland debuterende Alpine A110 een opvallende verschijning zal zijn en wellicht voor een verrassing kan zorgen. Bovendien is er ook nog de strijd in het Nederlands Rally Kampioenschap en het Short Rally Kampioenschap. Lambert Parren (Mitsubishi) neemt het in het Nederlands Rally Kampioenschap op tegen de dit seizoen verrassende Ingo ten Vregelaar (Ford) en Yannick Vrielink (Toyota); met nog twee rally’s te gaan valt over de kampioen van 2022 nog geen voorspelling te doen. In het Short Rally Kampioenschap is er zelfs sprake van een ex-aequo stand met Bart Geerdink (Peugeot) en Ramon van de Lindeloof (Honda) op de eerste plaats.

In de Historic klasse valt een interessant duel te verwachten tussen drievoudig winnaar van de Hellendoorn Rally Erwin Doctor en voormalig fabrieksrijder Kevin Abbring. Doctor komt met zijn prachtige Escort Mk2 RS2.0 aan de start, terwijl Abbring de beschikking heeft over de al even fraaie Lancia Delta HF Integrale in Martini-kleuren. Zij zullen het moeten opnemen tegen Peter Mangnus, die aan de leiding staat van het kampioenschap. Mangnus rijdt in een Talbot Sunbeam Lotus, eenzelfde auto als waar Jan van der Marel 40 jaar geleden de allereerste editie van de rally in en rond Hellendoorn won. Ook de verschillende merkencups hebben een belangrijke inbreng in het deelnemersveld: de Peugeot 206 Cup met 13 deelnemers, de Motul Clio Rally Trophy met zes en ook de GR Yaris Challenge met zes equipes. Deze cups bieden ook volop (onderlinge) strijd.

Foto: Gerben Slomp 

  • Eurol Hellendoorn Rally; Stéphane Lefebvre; Jos Verstappen; Erik Wevers; Erwin Doctor; Bob de Jong; Hans Weijs;